بهداشتی

علت ریزش مو از ریشه چیست؟

ریزش مو از ریشه

یکی از مشکلاتی که امروزه افراد بسیاری با آن درگیر هستند، عارضه ریزش مو از ریشه است. این مشکل برای برخی تبدیل به نگرانی شده است زیرا ریزش مو بیش از حد ممکن است طاسی را برای افراد به وجود بیاورد. بنابراین افراد زیادی به دنبال پیشگیری و درمان این عارضه هستند تا بتوانند به سلامت و حفظ موهای خود کمک کنند. در این مطلب به بررسی برخی از عوامل ریزش مو و روش‌های درمان آن پرداخته شده است.

منظور از ریزش مو چیست؟

ریزش مو یا آلوپسی یک عبارت رایج میان افراد است که به کاهش موی سر یا هر قسمت از بدن گفته می‌شود. ریزش بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو به صورت روزانه طبیعی است. البته که شمارش موهای ریخته‌شده در یک روز غیرممکن است. اما به طور کلی اگر بعد از شستن موها یا شانه‌کردن حجم زیادی از آن‌ها بریزد، فرد دچار ریزش مو شده است و اگر جلوی ریزش مو گرفته نشود منجر به طاسی یا کچلی می‌شود. ریزش مو از ریشه ممکن است بنابرعلل مختلفی از جمله مشکلات هورمونی، ژنتیک، کم‌خونی، استفاده از داروهای مختلف، تیروئید، خود ایمنی، استرس و بسیاری عوامل دیگر برای افراد ایجاد شود. در ادامه به بررسی هر یک از این عوامل نامبرده پرداخته شده است.

مشکلات هورمونی

برخی از افراد به دلیل مشکلاتی از جمله تاخیر یا بی نظمی در قاعدگی، آکنه بیش از حد، چاقی و افزایش وزن دچار ریزش مو می‌شوند. عموما ریزش مو به دلیل این موارد ناشی از مشکلات هورمونی است که باید تحت نظر پزشک درمان شود. برای تعیین منشا این مشکلات و درمان آن‌ها لازم است ابتدا آزمایش داده و سپس با توجه به نظر پزشک دارو مصرف کرد.

مشکلات ژنتیکی

لازم به ذکر است علت ریزش مو از ریشه در آقایان و خانم‌ها متفاوت است. عموما ریزش مویی که در آقایان مشاهده می‌شود، ریزش موی حساس به هورمون مردانه است که ناشی از ژنتیک است و در بیشتر از 50 درصد آقایان مشاهده می‌شود. این نوع از ریزش در مردان مزمن است و با افزایش سن ممکن است موجب طاسی آن‎‌ها شود.

در مقابل نیز ریزش مو ژنتیکی در بانوان دیده می‌شود ولی نسبت آن در مقایسه با آقایان کمتر است. عموما افرادی که اعضای خانواده آن‌ها طاس هستند، بیشتر با این عارضه مواجه خواهند شد. لازم است بدانید این نوع از ریزش مو در سال‌های اخیر میان بانوان نیز شیوع بیشتری یافته و از دلایل آن نیز می‌توان به سبک تغذیه، استرسی، آلودگی هوا و سایر عوامل اشاره کرد. برای درمان این عارضه در بانوان می‌توان از درمان‌های هورمونی متناسب با تجویز پزشک بهره‌مند شد.

زایمان و داروهای شیمیایی از قبیل شیمی درمانی

از دیگر عوامل موثر بر ریزش مو از ریشه می‌توان زایمان و استفاده از داروهای شیمیایی را نام برد. استفاده از روش‌های درمانی برای بیماری‌هایی مانند سرطان تاثیر زیادی بر سست‌شدن ریشه مو و در نتیجه ریزش آن دارد.

معمولا خانم‌ها 2 الی 3 ماه بعد از زایمان و تولد فرزندشان دچار ریزش مو می‌شوند. علت این امر نیز ریزش موهایی است که قرار بود در دروان بارداری اتفاق بیوفتد اما به دلیل تغییرات هورمونی ریخته نشده است. استفاده از مکمل‌ها تحت نظر متخصص در این نوع عارضه‌ها بسیار کمک‌کننده است.

مورد دیگر که در این بخش ذکر شد، ریزش مو ناشی از استفاده از داروهای شیمی درمانی است. مواد و ترکیبات موجود در این داروها موجب ریزش شدید مو می‌شود اما بعد از اتمام دوره، فرد بهبود یافته و رشد مجدد مو را مشاهده می‌کند.

استرس و افسردگی

استرس بیش از حد از دیگر دلایل ریزش مو از ریشه است. علاوه بر آن اضطراب، روان‌پریشی و داروهایی که برای درمان آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌توانند بر روی مو اثر گذاشته و ریزش مو را به همراه داشته باشند.

مشکلات پوستی

از دیگر دلایل ریزش مو می‌توان به مشکلات و بیماری‌های پوستی اشاره کرد. بیماری‌های پوستی و داخلی نیز می‌توانند منجر به ریزش مو شوند. اکثر ریزش موی مرتبط با پوست هنگامی ایجاد می‌شود که آن بیماری پوست سر را تحت تاثیر قرار دهد. درصورتی که موی سر تحت تاثیر شرایطی از قبیل پسوریازیس، اگزما، بیماری گلسنگ، بیماری‌های قارچی و پوست سر بیش از حد خشک یا چرب قرار بگیرد، ریزش مو را به همراه خواهد داشت. برای درمان این ریزش مو حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و به درمان بیماری پوستی اقدام کرد.

تغذیه نادرست و کمبود ویتامین و املاح معدنی

با توجه به همه آنچه گفته شد، سبک غذایی و عادت نادرست از عوامل رایجی هستند که افراد در صورت عدم رعایت آن، ریزش مو را تجربه خواهند کرد. رژیم‌های غذایی نادرست، مصرف غذاهایی با محتوای کربوهیدرات بالا، فستینگ از عوامل موثر بر ریزش مو هستند. همچنین در کنار این مورد، می‌توان به کمبود ویتامین و املاح معدنی در خون اشاره کرد. درصورتی که ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله ویتامین B12، ویتامین، اسید فولیک، بیوتین، روی و آهم در خون کم شد، در نتیجه مو نمی‌تواند تغذیه کند و دچار ریزش می‌شود.

روش‌های درمان ریزش مو از ریشه

برای درمان و جلوگیری از عارضه ریزش مو، اولین اقدام تشخیص منبع و علت آن و سپس اقدام به استفاده از دارو و روش‌های درمانی است. اما در حالت کلی روش‌های زیادی به شرح زیر وجود دارند که افراد متناسب با هدف و نوع ریزش مو خود از آن استفاده می‌کنند.

  1. استفاده از داروها و مکمل‌ها مو
  2. تغذیه مناسب
  3. کاشت مو
  4. مزوتراپی
  5. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
  6. لیزر تراپی
  7. فیلر مو
  8. مزونیدلینگ

روش‌های درمان ریزش مو از ریشه به صورت خانگی

بسیاری از افراد مخالف روش‌های مدرن هستند و با بهره‌گیری از گیاهان طبیعی و تهیه ‌آن‌ها از عطاری نسبت به درمان ریزش مو اقدام می‌کنند. این روش‌ها عبارت است از:

  1. استفاده از ترکیب روغن‌های رزماری، نارگیل، بادام یا زیتون
  2. استفاده از حنا
  3. بهر‌ه‌مندی از سیاه دانه
  4. حجامت
  5. درمان ریزش مو با تخم‌مرغ

راه‌های جلوگیری از ریزش مو

بسیاری از افراد پس از درمان به دنبال راهکارهایی هستند تا از ریزش مجدد موی خود جلوگیری کنند. در نتیجه می‌توانند با رعایت موارد زیر از ریزش مو از ریشه خود تا حد خوبی جلوگیری کنند.

  1. شامپونزدن روزانه
  2. شانه زدن مرتب و اصولی
  3. استفاده از برس نرم
  4. کاهش استفاده از محصولات شیمیایی
  5. استفاده از محصولات غذایی مفید و حذف سبک غذایی نادرست
  6. خشک‌کردن موها به روش طبیعی
  7. عدم استفاده زیاد از سشوار، اتو و بابلیس
  8. جلوگیری از آلودگی
  9. متعادل کردن پوست سر
  10. استفاده از مکمل‌ها و سرم‌های تقویتی مو
  11. جلوگیری از بستن مو با کش محکم
  12. عدم استفاده از دکلره و رنگ‌های شیمیایی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *